Rondje eiland

Toen Urk nog een eiland was, is er als zeewering een houten palenscherm aangelegd. In de afgelopen jaren is het palenscherm langs de oorspronkelijke eilandgrens gerestaureerd en op enkele plekken zelfs ook gereconstrueerd. De schermen bestaan uit iets hellende houten planken gemonteerd tussen dikke houten staanders. De schermen zijn zwart geverfd met een kenmerkende witte paalkop op de staanders.

Door het palenscherm is een mooie, herkenbare markering ontstaan rond het historische gedeelte van Urk. Dit was voor Gemeente Urk de aanleiding om een recreatieve route te ontwikkelen: Rondje Eiland Urk. Een route met historische informatie over het eiland. Buro Kloeg werd gevraagd de informatie op een passende manier te presenteren. Daarbij hebben we ons duidelijk laten inspireren op de materialen en kleuren van het palenscherm. Er zijn zowel rechtopstaande informatiepanelen alsook lessenaarmodellen gerealiseerd. Ook is nog een maatwerkoplossing gemaakt voor het presenteren van informatie op een schaalmodel van een oude molenfundering.

Naast de productie van de panelen en frames verzorgde Buro Kloeg ook de vormgeving en opmaak van de panelen evenals de mogelijkheid om de route in digitale vorm te kunnen beleven.

In een navolgende opdracht heeft Buro Kloeg in aansluitende stijl ook nog informatiepanelen gerealiseerd voor het Speelbos van Urk. Deze panelen kenmerken zich vooral door de interactieve elementen die zijn toegepast om de panelen voor kinderen extra aantrekkelijk te maken.

Palenscherm Urk
Oval
Gemeente Urk
Oval
Informatiemiddelen
Oval
Routes, Historisch, Stoer, Robuust